A közös időtöltés (társalgás) és étkezés számára szolgáló helyiségek alapterülete a funkcióból adódóan az általános használati térigény biztosításával megfelelő nagyságú az akadálymentes használathoz: a bútorok számának csökkentésével vagy a bútorok átrendezésével biztosíthatjuk a kerekesszékkel történő közlekedés és megfordulás helyigényét.

A közös időtöltés (társalgás) szokásos bútorcsoportjában jellemzően az egyik fotel helyén elfér a kerekesszék. A kanapét, foteleket érdemes úgy elhelyezni, hogy legyen egy hely, ahonnan a kerekesszékes családtagnak nem kell állandóan eltolni a fotelt, hanem mindig szabadon odagurulhat. A járókerettel, mankóval közlekedők segédeszközeinek számára biztosítsunk helyet az ülőgarnitúra közelében, ahova azt a beszélgetés, TV nézés, stb. alatt le lehet tenni, le lehet támasztani. Mivel a nappali hosszabb időtöltésre szolgál, ajánlott biztosítani a kerekesszékes családtag részére is az ülőgarnitúrára történő átülés lehetőségét.

Megközelítés, méret

Nappali kerekesszékkel is körbe ülhető asztallalAjtóval rendelkező nappali szoba ajtajára a korábban leírtak érvényesek, azaz ügyelni kell a szélességre, a küszöb és kilincs kialakítására, a kontrasztos ajtókeretezésre. A nappali szobai ajtók szélessége egyébként általában megfelelő. A nappali szobák kétszárnyú ajtóinál ügyeljünk arra, hogy egy szárny nyitva tartásával is biztosított legyen a kerekesszékkel történő áthaladáshoz szükséges szabad belméret.

A nappali szoba alapterülete az arra vonatkozó előírások miatt (20 m2-es a minimális nappali méret) megfelelő nagyságú ahhoz, hogy akadálymentes közlekedést biztosítson. A bútorok számának csökkentésével vagy a bútorok átrendezésével biztos, hogy lehetővé tudjuk tenni a kerekesszékkel történő közlekedést és megfordulást.
Nappali szoba kerekesszékkel is elérhető polcokkal

Felületek, anyagok

A padlóburkolat lehetőleg legyen csúszásmentes és süppedésmentes. A szőnyeg sörtéinek szálmagassága maximum 13 mm legyen. A csillogó, tükröződő burkolatokat gyengénlátók jobb tájékozódása érdekében kerüljük. Őket segíthetjük a burkolatok, bútorok háttérhez képest kontrasztos színhasználatával is. Meglévő bútoraink esetében a falfelületek színének helyes megválasztásával ugyanezt a hatást érhetjük el.

Ülőgarnitúra

nappali2A nappali szobában elhelyezett ülőgarnitúra legyen kerekesszékkel is megközelíthető. A kanapét, foteleket érdemes úgy elhelyezni, hogy legyen egy hely, ahonnan a kerekesszékes családtagnak nem kell állandóan eltolni a fotelt, hanem mindig szabadon odagurulhat. A járókerettel, mankóval közlekedők segédeszközeinek számára biztosítsunk helyet az ülőgarnitúra közelében, ahova azt a beszélgetés, TV nézés, stb. alatt le lehet tenni, le lehet támasztani. Mivel a nappali hosszabb időtöltésre szolgál, ajánlott biztosítani a kerekesszékes családtag részére is az ülőgarnitúrára történő átülés lehetőségét. Átüléshez előnyösebb karfa nélküli megoldás, az ülés alatti biztos támaszhoz viszont jobb a kétoldali karfa. A használó szükségleteinek megfelelő bútort vásároljunk. Előnyös olyan kanapé kiválasztása, amely többféle megtámaszkodási, ülési lehetőséget nyújt.

sarokkanapéAz ülőgarnitúra elhelyezése esetén gondoljunk arra, hogy a hallássérültek számára előnyösebb, ha nemcsak egymás mellett, hanem derékszöget bezárva, valamint egymással szemben is le lehet ülni, így biztosíthatjuk számukra a szájról olvasás lehetőségét. Az ablaknak háttal nem javasolt ülőgarnitúrát elhelyezni, mert azokat az ülőhelyeket elfoglalva a személyek arca árnyékban lesz, így a szájról olvasás, a mimika érzékelésének lehetősége nem biztosított, a kommunikáció nehézkesebbé válhat.

nappali5nappali4

Ablak

nappali7Az ablakon a kilátás, a kitekinthetőség azokban a helyiségekben a legfontosabb, ahol sok időt töltünk. Ilyen hely a nappali, ahol az ülőgarnitúrát általában úgy helyezzük el, hogy annak a legtöbb ülőhellyel rendelkező része az ablak felé nézzen, és onnan a kerttel, természettel való kapcsolattartás jól biztosított, hiszen jellemzően a nappali a lakás azon helyisége, amelynek a legjobb a tájolása: a legszebb, legnaposabb rész felé néz.

Ahhoz, hogy kerekesszékben ülve is biztosítsuk a jó kitekinthetőséget, az ablakokat lehetőség szerint 0,60 m magasságban helyezzük el. Ez új épület építése esetén nem jelent problémát, ugyanakkor meglévő épületnél komolyabb, költségesebb átalakítást igényel, társasházak esetében néhány ablak parapet magasságának csökkentése ház teljes homlokzati rendszerének megváltozását okozza.

Az ablak nyithatóságánál több tervezési szempont is felmerül. Egyrészt előnyös, ha a zárszerkezet kerekesszékben ülve is elérhető magasságban van, kézsérültek számára biztosított a jó megmarkolhatóság és gyengénlátók számára a kontrasztos színű megjelenítés. Meglévő épület esetében új zárszerkezet és vasalat vagy új ablak beépítése helyett választhatjuk azt a megoldást is, hogy elektromos ablaknyitót helyezünk el, amely beépítésével az ablakszárnyak gombnyomással fokozatmentesen nyithatóvá és csukhatóvá válnak.

Hangerősítő rendszer

Hallássérülteknek gondot jelenthet a nappaliban a különböző hangforrások, sokféle zaj (külső környezet zaja, TV, rádió, beszélgetés) közül kiszűrni a számukra fontosat. Indukciós hurokerősítő vagy FM rendszerű hangerősítő berendezés kiépítésével azonban a nem kívánt háttérzajok kiszűrhetőek.

Az oldal legutóbbi frissítése: