A közös étkezés helyének méretezésénél egy kerekesszéket használó személy helyszükségletével kell számolni. Ügyeljünk arra, hogy az étkező asztal kerekesszékkel is megközelíthető és térdszabad kialakítású legyen. A székeket érdemes úgy elhelyezni, hogy legyen egy hely (például az asztal egyik vagy mindkét vége), ahonnan a kerekesszékes családtagnak nem kell állandóan eltolni a széket, így akadály nélkül mindig elfoglalhatja helyét az asztalnál. A járókerettel, mankóval közlekedők segédeszközeinek számára biztosítsunk olyan helyet az étkezőasztal közelében, ahova a segédeszközt az étkezés alatt le lehet tenni, le lehet támasztani anélkül, hogy az mások mozgását illetve a felszolgálást zavarná.

Megközelítés, méret

Különálló helyiség esetén az étkező ajtajára a korábban leírtak érvényesek, azaz ügyelni kell a szélességre, a küszöb és kilincs kialakítására, a kontrasztos ajtókeretezésre.

Az étkezőben a helyiség alapterülete a funkcióból adódóan általában megfelelő nagyságú ahhoz, hogy akadálymentes közlekedést biztosítson, így általában falbontásra, nagyobb átalakításra nincs szükség. A bútorok számának csökkentésével vagy a bútorok átrendezésével biztosíthatjuk a kerekesszékkel történő közlekedés és megfordulás helyigényét.

étkezőétkező

 

 

 

 

Felületek, anyagok

A padlóburkolat legyen csúszásmentes és süppedésmentes. A szőnyeg sörtéinek szálmagassága maximum 13 mm legyen, kényelmes közlekedéshez a 6 mm szálhosszúság a legideálisabb. A puha padlóburkolaton a járási nehézségekkel küszködők bizonytalanok, a kerekesszék kormányozhatatlan valamint a fehér bot kopogása nem hallható.

A csillogó, tükröződő burkolatokat gyengénlátók jobb tájékozódása érdekében kerüljük. Őket segíthetjük a burkolatok, bútorok színének háttérhez képest kontrasztos megválasztásával is.

Étkező asztal, székek

hatszögletű étkezőasztalÜgyeljünk arra, hogy az étkező asztal kerekesszékkel is megközelíthető és térdszabad kialakítású legyen. A székeket érdemes úgy elhelyezni, hogy legyen egy hely (például az asztal egyik vagy mindkét vége), ahonnan a kerekesszékes családtagnak nem kell állandóan eltolni a széket, hanem mindig szabadon odagurulhat, akadály nélkül elfoglalhatja helyét az asztalnál. A járókerettel, mankóval közlekedők segédeszközeinek számára biztosítsunk olyan helyet az étkezőasztal közelében, ahova a segédeszközt az étkezés alatt le lehet tenni, le lehet támasztani anélkül, hogy az mások mozgását illetve a felszolgálást zavarná. A székek vásárlásánál figyeljünk arra, hogy számukra valamint az idősebbeknek kedvezőbb egy karfás vagy lehajtható karfájú szék, amelyben kényelmesebben tudnak ülni, valamint az onnan történő felemelkedés egyszerűbb. A kényelmes és biztonságos étkezéshez a háttámla minden esetben ajánlott.

A körbeülhető étkezőasztal mindenkinek, de különösen a hallássérültek számára előnyösebb, mivel így nemcsak egymás mellett, hanem derékszöget bezárva, valamint egymással szemben is le lehet ülni, így biztosíthatjuk a jó kommunikáció és a szájról olvasás lehetőségét.

étkezőasztalétkezőasztalA tálcás rendszerű asztal az asztallapból kivehető tálca révén segíti a felszolgálást. A beépített alsó tálcának köszönhetően továbbá a kiömlött, kiöntött étel, ital megfelelően felfogásra kerül, így az étkező könnyebben tisztán tartható. Ez a kialakítás az idősek és mozgáskoordinációs problémákkal bíró használók számára előnyös.

Az oldal legutóbbi frissítése: