A családi házakba belépve az előszobába, hallba érkezünk. Társasházaknál általában a lépcsőházak is rendelkeznek szélfogóval illetve előtérrel, továbbá a lakásoknak is lehet külön előszobája.

Az előszobában és a szélfogóban általában kevesebb akadály található. Kerekesszékes vagy egyéb segédeszközzel, babakocsival közlekedő személyeknek szűk lehet a hely a bejárati ajtó bezárásához, majd a szélfogó ajtó nyitásához. A megfelelő helyigény esetenként a helyiségben nyíló ajtók nyitásirányának megfordításával is biztosítható, de többnyire csak bontással, a helyiség méretének más helyiségek terhére történő bővítésével lehetséges. Ugyanakkor az előszoba átbútorozásával is sok akadály eltávolítható. A lábtörlők szintén ennek a használói körnek okozhatnak kellemetlenségeket: a kerék belesüpped vagy megakad a puha, magas lábtörlőben. A nem megfelelően rögzített, elcsúszó lábtörlőben látássérültek, idősebbek is megbotolhatnak.

Előszoba mérete, helyigények

Előszobában tárolt babakocsi helyeAz előszoba, szélfogó legkisebb szabad mérete 1,50×1,50 m legyen, hogy a kerekesszékkel, babakocsival történő mozgás, manőverezés helyigényét biztosítsuk. Az ajtók biztonságos és kényelmes nyithatósága érdekében az előszoba illetve a szélfogó terébe nyíló bejárati és előszoba (szélfogó) ajtó között a benyíló ajtószárnyak hosszán felül lehetőség szerint minimum 1,20 m hosszúságú tér legyen biztosítva. A nagyobb méretű előszoba kialakítása vendégek érkezésekor, vagy egy nagyobb család reggeli készülődésekor is előnyös.

Az előszobában a bejárat közelében javasolt egy helyet biztosítanunk kerekesszék tárolására abban az esetben, ha a használónak két – külső és belső használatú – kerekesszéke is van. A kerekesszék tárolásának helyigénye minimum 0,90×1,20 m-es szabad terület. Biztosítsunk helyet továbbá az egyik kerekesszékből a másikba történő átüléshez is. A kerekesszék tárolására szánt helyen mindenképpen víznek ellenálló, könnyen takarítható padlóburkolatnak kell lennie. Adott esetben -a kerekesszék tárolása mellett vagy helyett- az előszobában babakocsi tárolására is szükség lehet. A kerekesszék számára biztosított hely a babakocsi tárolására is alkalmas. Társasházak esetében a kerekesszék, babakocsi, esetleg bicikli tárolása számára egy közösségi tárolóhely kialakítása is javasolt a földszinten.

Ajtóbejárat - szélesen kitárt ajtóTársasházi előtér látható

 

 

 

 

Ajtók, nyílások kialakítása az előszobában, szélfogóban

Ajtó becsapodást megakadályozó szerkezet látható a képen.Társasházi lépcsőházaknál a bejárati és a szélfogó ajtónak egy irányba (elsősorban a külső tér felé) kell nyílniuk vagy mindkettőnek a szélfogó teréből kifelé. Kétszárnyú ajtók esetén a mindennapi közlekedésre használt ajtószárnyak mindkét ajtó ugyanazon oldalán legyenek kialakítva. Szűk szélfogóknál, ahol a két ajtó között nincs elegendő hely, ajtónyitó automatikával célszerű az ajtólapokat ellátni úgy, hogy egyetlen indítószerkezet (nyomógomb, mozgásérzékelő, stb.) segítségével működésbe hozható legyen mindkét ajtó.

Ajtónyitó gomb

A képen a lépcsőházban egy kerekes kocsit toló idős néni látható.Az előszoba és a szélfogó ajtók egyéb kialakítási szempontjai (szélesség, magasság, küszöb, kilincs, üvegezett felületek, stb.) megegyeznek az ajtóknál felsoroltakkal.

 

 

Kiegészítő berendezések

PostaszekrényHa az előszobában, szélfogóban valamilyen berendezés (postaláda, ruhafogas, kaputelefon) helyezkedik el, akkor a megfelelő használathoz, valamint a kényelmes mozgáshoz, a kerekesszékkel történő manőverezéshez legalább 1,50×1,50 m szabad hely legyen biztosítva. A berendezések a járófelülettől mérve olyan magasságban legyenek elhelyezve, hogy azok kerekesszékben ülve is elérhetőek legyenek.

 

Kabát és cipős szekrényÜgyeljünk arra, hogy az akadálymentes elérhetőséget biztosító ruhafogasok, akasztók maximum 1,30 m magasan lehetnek. Az alacsonyabban elhelyezkedő fogasokat azonban gyermekek is könnyebben elérik, és egyedül is tudják azokat használni.

 

 

Postaláda elhelyezése előtérbenA postaládákat 0,70-1,50 m magasság között ajánlott elhelyezni. Ügyeljünk a postaládák térdszabad kialakítására. A térdszabad kialakítás azt jelenti, hogy a beépített berendezés alatt biztosítjuk az ülő testhelyzetben lévő használó térdének, valamint a kerekesszék karfájának és lábtartójának a helyigényét.

 

sárkaparó rácsSárkaparó illetve lábtörlő rácsok nyílásainak nagyságát maximum 2×2 cm-nek kell megválasztani. Hosszirányú nyílások esetén azok hosszabbi nyílásméreteinek a forgalom irányára merőlegesen kell elhelyezkedniük.
A lábtörlő szőnyeg süppedésmentes kialakítású legyen. Kerüljük a puha lábtörlők alkalmazását, mert azok nehézkessé teszik a kerekesszékkel történő áthaladást, annak irányítását, továbbá bizonytalanná tehetik az idősek mozgását is. A sárkaparó rács és a lábtörlő lehetőleg a járófelülettel egy síkba süllyesztetten legyen kialakítva. Egyéb esetben 2 cm-nél nem magasabb, lehetőleg lekerekített szélű legyen. Gondoskodjunk a lábtörlő megfelelő rögzítéséről.

Jelölések és megvilágítás

A lépcsőházi szélfogókban, előterekben a lépcső, a lift és a kiegészítő berendezések egyértelműen megtalálhatóak legyenek. A jobb tájékozódást a burkolatok színbeli és felületbeli váltásával is segíthetjük.

Az előszoba, a szélfogó jó megvilágításáról gondoskodni kell. A megvilágítás erőssége biztosítson átmeneti teret, ahol a szem alkalmazkodni képes a külső és a belső fénykülönbséghez.

Az oldal legutóbbi frissítése: