Fogyatékos személyek érdekvédelmi és szakmai szervezetei

AFÁZIA – Az Újrabeszélők Egyesülete

A bemutatkozó kisfilm szöveges leirata (Word formátumban)


Autisták Országos Szövetsége

Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt harminc éves működése során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Mára több mint 90 szervezetet tömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik a szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzések szervezése, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.


Démoszthenész Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete


Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége


Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT), mint ernyőszervezet a magyarországi fogyatékossággal élő személyek legszélesebb körét képviseli tagszervezetein keresztül nemzetközi, európai és nemzeti szinten.

A FESZT teljes jogú tagja az Európai Fogyatékosügyi Fórumnak. E munkáján keresztül képviseli a fogyatékos emberek érdekeit az európai uniós döntéshozatalban. A FESZT figyelemmel kíséri a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ Egyezmény végrehajtását, koordinálja az alternatív jelentés elkészítését és benyújtását az ENSZ Egyezmény Bizottságához.

Hazai munkájában kiemelt területek az egyetemes tervezés, a fogyatékossággal élő lányok és nők, gyerekek, a nagy létszámú intézményekben élő fogyatékos személyek  kitagolása, valamint a foglalkoztatás. Tagja az Országos Fogyatékosügyi Tanácsnak, amelyen a kérdéseket össz-fogyatékossági szinten képviseli.


Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége


Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége


Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége


Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum

A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF) 1999-ben alakult. Ez egy felhasználók által ellenőrzött szervezet. A mentális egészség területén a fő célok: az egyenlő hozzáférés és az emberi jogok érvényesítése. Külön figyelmet fordítanak a nemzetközi fogyatékosságról és a kínzás tilalmáról készült megállapodásokra.
Fő tevékenységeik:

  1. panaszok kezelése (1000 db minden egyes évben),
  2. jogi intézkedések, a rendeletek, törvények kodifikálása,
  3. részvétel országos és nemzetközi rendezvényeken,
  4. a meglévő szakértelem – know how – átadása.

A PÉF számos tagsággal rendelkezik, mint a Mental Health Europe (Hungarian National Focal Point), az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Testület, Országos Fogyatékosságügyi Tanács, Nemzeti Beteg Fórum stb.


Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége – mint közhasznú, országos érdekvédelmi szervezet – a Magyarországon élő siketek és nagyothallók társadalmi integrációjának előmozdításáért tevékenykedik. Ennek érdekében a jogszabályokban foglaltak megvalósításának szorgalmazásával segíti életminőségük javulását, valós szükségleteken és igényeken alapulva ösztönzi az akadálymentesítési folyamatokat, közösségi színtereket, szolgáltatásokat biztosít.


Siketvakok Országos Egyesülete 

Az oldal legutóbbi frissítése: