Megosztás

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ZeneKaraván elnevezésű zártkörű színházi előadása egy gyógypedagógia, pszichológiai és színházi szakemberek által kifejlesztett program értelmi- és mozgásszervi fogyatékkal élő gyermekek részére.

A 30 perces előadást kis létszámú csoportoknak mutatjuk be, ami pedagógus vagy a gyerekeket jól ismerő segítővel együtt legfeljebb 9 fő lehet, így az előadások mindig személyes hangvételűek és a legzárkózottabb gyerekek is könnyen feloldódnak.

Az előadás egyszerűsége lehetővé teszi, hogy a gyermekek nagyon finom, érzékeny módon használják az érzékszervi észlelésüket. A játék lehetőséget hagy az improvizációra is, így megfelel egy ilyen speciális közönség elvárásainak.

Az előadás kezdetén a terem ajtaja nyitva van és hallani, amint a zene egyre közeledik. A ZeneKaraván belép a szobába és elkezdődik a játék. A ZeneKaraván tagjainak szenvedélye a zenélés és ebbe szeretnék bevonni a jelenlévő gyerekeket és fiatalokat is.

Az előadás kulcsa a kulcs, ami feltárja a bezárt bőröndöt, ládát és segít megnyílni egymásnak is és végül – talán – segít megtalálni a hangszereket is, melyekkel végre közösen zenélhet a gyerekekkel kiegészült zenekar. Az előadás végén mindent összepakolnak és a Karaván tovább halad, az ajtót nyitva hagyva maguk mögött…

Célunk, hogy az előadás minél több intézménybe eljusson és találkozhassunk olyan gyermekekkel, akiknek örömet szerezhet a közös játék, és akik akadályozottságuk okán nem, vagy csak nehezen juthatnak el más hasonló élményt biztosító eseményre.

Programkiírás intézmények számára

A programban résztvevők köre:

Minden olyan intézmény és szervezet jelentkezhet, ahol a speciális törődést igénylő gyermekek gondozása napi rendszerességgel történik (gyermekotthon, nappali tagozatú tanintézmény, óvoda, alternatív fejlesztő, stb.).
A program a befogadó intézmények számára díjtalan.

A programban való részvétel tudnivalói és feltételei:

Az előadás olyan gyermekeknek szól, akiknek a biológiai és kognitív érettségi kora 3 – maximum 19 év. Az értelmi sérülés foka legalább az enyhétől a legsúlyosabbig tart, de az előadás közönségének pontos meghatározásához egyéni konzultációra van szükség.

Az előadás minimális helyigénye 16 m², illetve szükséges egy öltözőnek alkalmas zárható helyiség.

Az előadást kis létszámú csoportoknak mutatjuk be naponta legfeljebb két alkalommal. Az intézmény méretétől függően annyi előadásnapot szervezünk, ahány érintett csoport van az adott helyen.
Az előadásnapok nem feltétlenül egymást követő naptári napokat jelentenek. Az előadások szervezése minden esetben az intézménnyel történő egyeztetés alapján történik.
Két éven belül ugyanabban az intézményben az előadást nem játsszuk újra.
A programra való jelentkezés folyamatos.

A pályázatok beküldőit értesítjük az elbírálás eredményéről, és a befogadó intézményekkel az együttműködési nyilatkozat elfogadását követően kezdjük szervezni az előadásokat.

Jelentkezés

 

A képen egy rajzolt bohóc fej látható nagy piros orral. Alatta az alábbi szöveg olvasható: Piros orr bohócdoktorok.
Forrás: http://pirosorr.hu/zenekaravan-2/