Megosztás

Az egészségügyi szolgáltatás elérhetősége érdekében az utazási költségekhez támogatás vehető igénybe az egészségbiztosítás keretében. 2022. július 1-től az utazási költségtérítés elnevezés utazási költségtérítési támogatásra változott, továbbá megváltoztak a kérelem benyújtására és az ellátás megállapítására vonatkozó szabályok is.

Az egészségbiztosítás a biztosítottak (ide értve azt az anyát is, aki koraszülött intézményben elhelyezett gyermekének anyatejjel történő ellátása miatt az intézménybe utazik), és a kizárólag egészségügyi szolgáltatásra jogosultak, valamint e személyek kísérői számára az egyes egészségügyi szolgáltatások igénybevétele kapcsán felmerült költségeihez nyújt támogatást.

Utazási költségtérítési támogatás az alábbi esetekben vehető igénybe:

  • járóbeteg-szakellátás esetén;
  • fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás esetén;
  • gyógyászati segédeszköz próbája, illetve kiszolgáltatása esetén;
  • szűrővizsgálat igénybevétele esetén;
  • gyógyászati ellátás esetén;
  • rehabilitációs szolgáltatás igénybevétele esetén;
  • orvosszakértői vizsgálatra történő berendelés esetén.
  • a tételes elszámolás alá eső hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel történő kezelésben részesülő biztosítottnak a gyógyszer átvétele céljából az ellátó centrumokban történő megjelenése esetén.

Utazási költségtérítési támogatás orvosi beutalóval vagy beutaló nélkül igénybe vett egészségügyi szolgáltatás esetén: utazási költségtérítési támogatás igénybevételére jogosult a járóbeteg-szakellátásra, fogászati szakellátásra, fekvőbeteg-gyógyintézetbe, gyógyászati ellátásra, rehabilitációra beutalt, illetve a szolgáltatásokat beutaló nélkül igénybe vevő biztosított.

A következő linken elérhető hírből megtudható, hogy milyen további feltételeknek kell megfelelni az utazási költségtérítési támogatás igénybevételéhez, illetve hogyan igényelhető a támogatás.

A támogatásokról részletesen a hírforrásból értesülhet.

Forrás: https://rehabportal.hu/az-utazasi-koltsegteritesi-tamogatas-uj-szabalyai/