Megosztás

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője örömét fejezte ki az AccessibleEU európai erőforrásközpont megnyitása kapcsán. „Beérett a sok munka, learathatjuk végre a gyümölcsét! Az erőforrásközpont gyakorlati megoldásokkal segíti a fogyatékossággal élő személyeket” – emelte ki a képviselő. Mint emlékezetes, 2015 és 2019 között Kósa Ádám éveken át dolgozott az Európai Parlamentben az Európai Akadálymentesítési Irányelv jelentéstevőjeként. Az irányelvet tavaly nyáron Magyarország is sikeresen átültette (2022. évi XVII. törvény).

„Az éveken át tartó munka eredményeként végre megnyílt az AccessibleEU európai erőforrásközpont, amelynek feladata lesz elősegíteni, hogy a jogszabály a valóságban is működjön, vagyis a fogyatékossággal élő személyek akadálytalanul tudják használni az épületeket, a tömegközlekedést, valamint az információs és kommunikációs technológiákat” – mutatott rá Kósa Ádám.

Továbbá kifejtette: „A központ keretet ad ahhoz, hogy a nemzeti szakértők megosszák egymással a jól bevált gyakorlatokat és ezzel megkönnyítsék megfelelő eszközök és szabványok kidolgozását. Ezt segíti majd egy online könyvtár, online képzési lehetőségek, tematikus tanulmányok, továbbá évente egy uniós szintű és egy tagállamban rendezett konferencia is, ahol az akadálymentességgel foglalkozó szakemberek és az érintettek személyesen is találkozhatnak, megoszthatják tapasztalataikat”.

Forrás: https://rehabportal.hu/unios-akadalymentesitesi-kozpont-valos-segitseg-a-fogyatekossaggal-eloknek/