Megosztás

A koronavírus elleni védekezés új szakasza kezdődött el: 2020. május 4-én, hétfőn nulla órától új szabályok léptek hatályba. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus még mindig terjed! Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú szabályozás szerint újrainduljon az élet, továbbra is elkerülve a járvány “berobbanását”.

Budapesten és környékén érvényben marad a kijárási korlátozás és a nyitvatartási korlátozások is. Vidéken a kijárási korlátozásokat eltörölték, és új, az eddigieknél lazább szabályokat állapítottak meg, de azt kérik, hogy a védekezési intézkedéseket ott is mindenki tartsa tiszteletben.

Az eltérés oka az, hogy az aktív fertőzöttek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében van, és az összes eddigi haláleset 70 százaléka szintén a fővárosban történt. Emiatt a kijárási korlátozásokat és a szigorú intézkedéseket Budapesten és Pest megye egyes járásaiban továbbra is indokolt fenntartani.
A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében fontos, hogy a fővárosban vagy Pest megyében élők ne utazzanak vidékre az ottani enyhébb korlátozások miatt, ez továbbra is csak indokolt esetben (pl. munkavégzés céljából) ajánlott!

Vidéken május 4-től megszűnik több korlátozás:

  • Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak.
  • Megnyithatnak az éttermek, kávézók és szállodák kerthelyiségei és teraszai. (A jellemzően a belső térben található mellékhelyiségek használata megengedett.)
  • Látogathatóak az állatkertek, szabadtéri strandok és szabadtéri múzeumok.
  • A szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatók.
  • Az esküvők, temetések, szentmisék, istentiszteletek a korábbi szabályok betartásával megtarthatók.
  • Az amatőr és profi sportban engedélyezik az edzéseket és zárt körű rendezvényeket.

Az egész országra vonatkozó intézkedések május 4-től:

  • Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező betartani a másfél méteres távolságot és maszkot viselni, vagy valamilyen más módon eltakarni az arcunkat (a szájat és az orrot eltakaró sál vagy kendő viselése is megengedett)!
  • Az idősek védett vásárlási időszaka (9-12 óráig) megmarad a továbbiakban is, azonban kérik az idős embereket, hogy csak csak a legszükségesebb esetekben és kellő körültekintéssel hagyják el otthonaikat! Aki teheti, a bevásárlásra és gyógyszerei kiváltására kérje meg hozzátartozóit, szomszédait, vagy ha ez nem lehetséges, kérjen segítséget az önkormányzattól!
  • Májusban folytatódik a tantermen kívüli, digitális oktatás, a júniusi helyzetről pedig később döntenek.
  • Megmarad az ingyenes parkolás, mivel ez lehetővé teszi, hogy aki megteheti, ne a tömegközlekedést vegye igénybe, ami segíti a fertőzés terjedésének korlátozását.
  • Feloldják a magánegészségügyre vonatkozó korlátozásokat. A közegészségügyi korlátozásokat négy lépésben, különböző időpontokban fogják feloldani különböző szakrendelésekre vonatkozóan. (Erről is hírt adunk majd, ha megjelenik az erre vonatkozó rendelet.)

FONTOS!
A leggyakrabban azzal követnek el szabálysértést az emberek, hogy nem alapos indokkal hagyják el otthonaikat, nem tartják be a távolságtartás szabályait, illetve nem a számukra kijelölt idősávban mennek vásárolni. A jogszabály szerint a lakásunk elhagyására alapos indoknak kell tekinteni, ha a legszükségesebb esetekben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés céljából felkeressük hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási, illetve postai hivatalokat és ügyfélszolgálatokat.

Az idősek és a legfertőzöttebb területen élők kiemelt védelmét továbbra is fenn kell tartani! A kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel, és kéthetente felülvizsgálják a hatályban lévő védelmi szabályokat.

Teljes hír: https://sinosz.hu/uj-szakaszaba-lep-koronavirus-elleni-vedekezes-majus-4-tol/

 

Forrás: https://sinosz.hu/uj-szakaszaba-lep-koronavirus-elleni-vedekezes-majus-4-tol/