Megosztás

Összefogott az autizmus szakma, a Bethesda Gyermekkórház és az Autisták Országos Szövetsége az autista gyermekek és felnőttek koronavírus járvány idején történő támogatása érdekében.

A megfelelő szakértelemmel történő akadálymentesített információnyújtás, az esetleges megbetegedés, kórházi kezelés esetén szükséges akadálymentesítés nem csak a sikeres együttműködést kulcsa, hanem autista társaink joga is egyben.
Az Autisták Országos Szövetsége, az ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának szakértői és hallgatói, az Autizmus Alapítvány szakértői, a Bethesda Gyermekkórház szakápolói és további, autizmusban jártas szakértők, szakemberek és grafikusok együttműködésével egy közel 30 fős stáb dolgozott együtt a www.aosz.hu/koronavirus/ weboldalon elérhető tájékoztató és letölthető, komplex szakmai, módszertani támogatást nyújtó tartalmak fejlesztésén. A tartalmakat folyamatosan bővítjük, valamint ugyanezek a tartalmak a DATA szoftverrendszerben mintatartalomként is elérhetőek.

A weboldalról letölthető tartalmak:

  • Koronavírus fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb információkról szóló autizmus-specifikus tájékoztatók, az élethelyzetek megértéséhez, megelőzéséhez, a megbetegedés, esetleges kórházi kezelés során előforduló tevékenységek önálló végzéséhez, vagy a kezelésekben való együttműködést segítő autizmus-specifikus támogatások találhatóak letölthető változatban.
  • Letölthető egy kórházi kiskönyv, amely az autista személyről szóló legfontosabb információkat gyűjti össze, ha az autista személy az őt jól ismerő családtagjaitól, segítőitől a fertőzés miatt átmenetileg elszakadna.
  • Ajánlást és jó gyakorlatokat nyújt az autista gyermekek digitális távoktatásához.
  • A vizuális támogatások rendszerét és alkalmazását segítő, könnyen érthető tananyag nyújt segítséget az alkalmazáshoz.

Közös felelősségünk és közös érdekünk az autizmusban érintett családok kiszolgáltatott élethelyzetében történő segítségnyújtás, és az egészségügyi ellátások során az értő együttműködés. Kérjük a szakmák közötti együttműködések kialakítását az autista gyermekek és felnőttek szakszerű támogatása, a családok segítése érdekében.

A weboldal tartalmainak fejlesztésében dolgozó közel 30 szakember, szakértő, egészségügyi dolgozó, grafikus és kollégáim fáradhatatlan és rendkívül gyors munkáját, együttműködését ezúton is köszönöm minden autista gyermek, felnőtt és családja nevében!

Kővári Edit elnök

 

Forrás: http://aosz.hu/osszefogott-az-autizmus-szakma-az-egeszsegugy-es-az-autistak-orszagos-szovetsege-az-autista-gyermekek-es-felnottek-erdekeben-a-koronavirus-jarvany-idejen/?fbclid=IwAR3K4XL1KL33T-DGyVpKhzx3uGyfo3FOyjkuGPIXsHyKs1Bx0mOmXZjYYHI