Megosztás

Van olyan elektronikus újítás, ami a járvány után is megmarad, az e-Recept könnyített kiváltása viszont nem.

Valószínűleg a veszélyhelyzet hivatalos lezárása után 90 nappal megszűnik a lehetőség, hogy online rendeljünk az orvostól gyógyszert, és az is, hogy csupán egy TAJ számmal, valamint a személyi igazolványunkkal kiválthassuk az orvosságot a patikában. Minderről Mázi Miklós az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) modulfelelős csoportvezetője beszélt az IME egészségügyi szaklap infokommunikációs online konferenciáján – írja cikkében a Weborvos.

Tehát NEM maga az e-recept rendszer szűnik meg, hanem visszaáll a vészhelyzet előtti normál állapot, mely szerint a gyógyszert az orvos vizsgálat vagy korábbi kórkép alapján írja fel (nem pl. egy egyszerű email-es kérésre) és a receptet mindenki személyesen válthatja ki saját maga számára, más számára pedig meghatalmazással az alábbiak szerint:

  • Meghatalmazást elektronikus úton az EESZT Lakossági Portálján, az eeszt.gov.hu honlapon, a Digitális Önrendelkezés menüpont alatt található Új meghatalmazás elnevezésű fül alatt adhat. A portálra történő belépéshez szükséges a személyes ügyfélkapujához tartozó felhasználóneve és jelszava, és a TAJ azonosítója. Amennyiben nem rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel, tájékozódjon az igénylés menetéről és regisztráljon.
  • Meghatalmazást adni a Kormányablakoknál személyesen is lehetősége van.

 

A tervek szerint a veszélyhelyzetben bevezetett lehetőség, miszerint a gyógyászati segédeszközök egy részét is lehet interneten rendelni, egyelőre megmarad. Valamint, a szintén a járvány miatt bevezetett alternatívát, az online orvos-beteg találkozást is tovább finanszírozza az állam. (A telemedicina befogadása újdonság, mivel korábban csak a személyes találkozást fogadták be.)

Forrás: https://rehabportal.hu/egeszseg/megszunik-az-e-receptek-konnyitett-kivaltasa/