Megosztás

Az angol változattal egyidőben magyarul is elérhetővé vált a JAWS 2019 március havi frissítése.

Az újdonságok közé tartozik, hogy az áprilisban érkező Google Chrome 74.0 böngésző használatakor megfelelően fog működni a weblap tartalmak kijelölése és másolása. Ennek köszönhetően megmaradnak a HTML formázások is.

A PowerPoint prezentációkban megjelenik a virtuális kurzor támogatása. Így amikor elindítunk egy diasort az F5 billentyűvel, akkor ugyanúgy lehet a virtuális kurzor segítségével egy dia tartalmában navigálni, mint egy weboldalon. Elérhetővé válnak a navigációt gyorsító billentyűk, lehet lépkedni a hivatkozásokon és aktiválhatók is azok, kilistáztathatók a különféle objektumok, úgymint ábrák, címsorok, listák és táblázatok, valamint a táblázat felolvasó billentyűparancsok is használhatók. A PowerPoint-ban a helyesírás-ellenőrzés használata is elérhetővé vált.

A helyesírás-ellenőrzés használatára vonatkozó beállítások köre kibővült, melyek elérhetők a Beállítási központon keresztül, a Szövegfeldolgozás ág alatt.

Mostantól nem szükséges újraindítani a JAWS-t, amikor telepítünk vagy eltávolítunk egy Vocalizer Expressive hangot az erre a célra szolgáló, beépített segédprogramon keresztül.

A magyar felhasználókat érintő változások közé tartozik, hogy a Profivox meghajtó szoftverét már gyárilag tartalmazza a JAWS, így nem szükséges azt külön telepíteni. Ha tehát egy másik termék által már telepítve lett a Profivox beszédszintetizátor, akkor a JAWS 2019 további teendők nélkül képes azt használni.

A JAWS programban megjelent egy intelligens képfelismerés funkció, mellyel a különböző képek tartalmát lehet lekérdezni, egyelőre angol nyelven a képek leírásához. Az Intelligens képfelismerés funkció használatához át kell váltanunk a JAWS felhasználói felület nyelvét angolra. Az átváltást a JAWS programon belül a Nyelv menü – JAWS nyelv almenüben lehet elvégezni. A jövőben az intelligens képfelismerés több nyelven is elérhetővé fog válni.

A program értesíteni fogja a felhasználókat a telepíthető frissítés megjelenéséről.

Amennyiben nem kap értesítést, aktiválja a JAWS súgójának Frissítések keresése menüpontját.

Az új felhasználók vagy a 2019 előtti szoftververziók használói az alábbi linkeken érhetik el a legfrissebb változatot.

A JAWS 2019.1903 letöltési linkjei

  • Online telepítő:

JAWS for Windows 2019 Professional Online telepítő letöltése

  • Offline telepítők:

JAWS for Windows 2019 Professional 32 bites változat letöltése

JAWS for Windows 2019 Professional 64 bites változat letöltése

Azon felhasználók, akik az ország licenc program keretében egyetemes hitelesítő kódot kértek, nem szükséges új licencet igényelniük, mert az az egyéves periódusa alatt megjelenő valamennyi támogatott szoftver verziófrissítését hitelesíti. Akik azonban még nem vették igénybe az ingyenes JAWS licencet, éljenek ezzel a lehetőséggel, és egy egyszerű webes űrlap kitöltésével igényeljék a használni kívánt szoftverhez a hitelesítési kódot az ország licenc weboldalán: http://akadalymentes.magyarorszag.hu

Bízunk benne, hogy ismét egy olyan JAWS változatot tudunk a magyar látássérült felhasználók rendelkezésére bocsátani, mely az élet minden területén, a munkavégzésben, a tanulásban és a mindennapi életvitelükben egyaránt a segítségükre lesz.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány

A képen az Informatika a Látássérültekért Alapítvány logója látható, amelyen egy rajzolt szem látható.
Forrás: infoalap.hu