Megosztás

A Jelnyelvi törvény 10 éves jubileuma és a magyar jelnyelv napja alkalmából megjelent a SINOSZ által megálmodott és elkészített Lóci és Bibe jelel ingyenes jelnyelvi mobilapplikáció.

A mobiltelefonra kifejlesztett, ingyenes jelnyelvi alkalmazással a jelnyelvet és a kommunikáció akadálymentesítését népszerűsítik, a jelnyelvet használókat és jelnyelv iránt érdeklődőket egyaránt megszólítva.

A mobilalkalmazás elsősorban a halló szülők 5-10 éves siket gyermekei számára készült, akiknek – hallók között élve és többnyire integrált óvodai és iskolai nevelés-oktatás résztvevőjeként – nemigen van módjuk más formában elsajátítani a jelnyelv alapjait. Emellett a halló gyerekeknek is szívből ajánlják a jelnyelvvel történő játékos ismerkedéshez, talán első „találkozásként” a jelnyelvvel és siket emberekkel. Ismerjék a jelnyelvet és legyenek képesek néhány jelet alkalmazni jelnyelvhasználó személyekkel való találkozáskor minél többen! A cél így kettős: megismertetni a jelnyelvi alapokat a halló szülők siket gyermekeivel és a hallássérülésben nem érintett, de erre nyitott más gyerekekkel, emellett szemléletformálás a legfogékonyabb kicsik és rajtuk keresztül a felnőtt hozzátartozók körében is.

A jelnyelvi gyerekszótár jelenleg 86 jelet tartalmaz, de folyamatosan bővíteni fogják a jelkészletet.

Az alkalmazás a két legnépszerűbb mobiltelefon platformra – iOS és Android okoseszközökre – telepíthető, az App Store (iOS) és a Play Áruház (Android) keresőjébe beírva  az alkalmazás nevét egyszerűen megtalálható.

Kattints rá, és jelelj Te is a gyerekekkel!
https://jeleljgyerekekkel.sinosz.hu/

Forrás: https://sinosz.hu/loci-es-bibe-jelel-a-sinosz-ingyenes-jelnyelvi-mobilapplikacioja/