Megosztás

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) a BKK, a Lime, a Tier, a Bird és a MOL Bubi képviselőivel egyeztetett a mikromobilitási eszközök akadálymentes elhelyezéséről, és a hazai közlekedési kultúra fejlesztéséről. A hatályos szabályozás alapján, ahol rollerek elérhetők, ott ezeket az eszközöket csak az ún. mikromobilitási pontokon megengedett leparkolni. Ezeknek a mikromobilitási pontoknak a kihelyezése azonban önkormányzati hatáskörbe tartozik.

A problémakör megoldása érdekében az MVGYOSZ 2022 szeptemberéig több ízben kereste meg az illetékes közigazgatási szerveket, minisztériumot, települési és kerületi önkormányzatokat, és a Budapesti Közlekedési Központot (BKK). A 2022 szeptemberi egyeztetés eredményeképpen a BKK ígéretet tett arra, hogy az általuk kiadott, és az önkormányzatok által használt parkolótelepítési útmutatót kibővítik az MVGYOSZ által megfogalmazott akadálymentességi szempontokkal.

Az MVGYOSZ ajánlása alapján a parkolókat a gyalogos fő sodortól a lehető legtávolabb, az úttesten vagy a rendezési sávon kell elhelyezni úgy, hogy a rollerek és kerékpárok kormánya semmiképpen sem lóghat bele a járda vonalába. A parkolók körül a felfestés nem elegendő, mert a látássérült járókelők sem vakvezetőkutyával, sem fehérbottal nem érzékelhetik azt, így taktilisen jól érzékelhető, legalább 5 mm vastag ún. zónahatárkő alkalmazásával, vagy egy egybefüggő, legalább 10 cm magas szegéllyel kell ezeket lerekeszteni.

A cikkből kiderül, hogy merre tart az MVGYOSZ kezdeményezése, és mi várható a rollerek tárolása ügyében.

Forrás: https://www.mvgyosz.hu/hirek-hu/kozosen-az-eldobalt-rollerek-ellen/?fbclid=IwAR0-g_6ZMIhaDQjXTgwj8qFFs45kPaEeqiVzqrX2poK37Y2WqdYCkzZ1_mU