Megosztás

2023. májusában új típusú, kedvező árú bérleteket vezettek be a távolsági közlekedésben: vármegye- és országbérletet. A teljes árú vármegyebérlet 9450 forintba, a tanuló vármegyebérlet 945 forintba kerül. A teljes árú országbérlet 18900 forintba, a tanuló országbérlet pedig 1890 forintba kerül. A bérletek 30 napig érvényesek. Az érvényesség kezdete igény szerint választható nap.

2023. július 1-től országbérlettel is lehet utazni az InterCity vonatok feláras kocsijaiban, de csak akkor, ha az utas előre megváltott helyjeggyel is rendelkezik. Vármegyebérlettel azonban még helyjegy váltása mellett sem lehet utazni a feláras InterCity kocsikban. Az 1. osztályú kocsik, illetve a prémium szakasz még a kocsiosztály-különbözet kifizetésével sem vehető igénybe ország- és vármegyebérlettel. A feláras távolsági buszok viszont az új bérletekkel távolsági kiegészítő jegy megvásárlása nélkül is igénybe vehetők.

Mindenki, aki jogosult valamilyen kedvezményes bérlet vásárlására, jogosult arra is, hogy tanulói kedvezménnyel váltsa meg a vármegye- vagy országbérletét. Így az utazási kedvezményre jogosító hatósági igazolvánnyal (MÁK kártya) rendelkezők 945 Ft-ért vásárolhatnak vármegyebérletet, 1890 Ft-ért országbérletet.

A kísérő is jogosult kedvezményre, de bérletet az eddigiekhez hasonlóan nem vásárolhat, hanem mindig csak az adott útra vonatkozó „régi típusú” 90%-os menetjegyet válthat.

Hír forrása: https://aosz.hu/kedvezmenyes-orszag-es-varmegyeberletet-valthatnak-a-fogyatekossaggal-elo-utasok-is/

Forrás: https://aosz.hu/kedvezmenyes-orszag-es-varmegyeberletet-valthatnak-a-fogyatekossaggal-elo-utasok-is/