Megosztás

A Központi Statisztikai Hivatal együttműködésre hívta a fogyatékos emberek szervezeteit, hogy minél több érintett állampolgár nyilatkozzon fogyatékosságáról a 2022-es népszámlálás során.

2022-ben ismét népszámlálást tartanak Magyarországon. A cenzus során a lakosság számával, életkori megoszlásával, családi állapotával, iskolai végzettségével, foglalkoztatottságával, illetve lakáskörülményeivel kapcsolatos adatok mellett többek között az egyes fogyatékossági csoportok megoszlását is vizsgálják majd a kutatók. Ez utóbbi adat rendkívül fontos a fogyatékos emberek érdekképviseletei, illetve közvetetten az érintettek számára is.

Az eredetileg 2021. május–júniusra tervezett népszámlálást a tavaly tavaszi járványhullám miatt a kormány 2022. október–novemberére halasztotta. A népszámlálás 2 ütemben zajlik majd. Az első szakaszban, október 1. és 16. között a háztartások önállóan, interneten keresztül tölthetik ki a kérdőívet, majd október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat a lakcímeket, ahonnan nem érkezett be interneten kérdőív. Az utolsó 8 nap – november 21. és 28. között – a pótösszeírás időszaka, amikor az addig kimaradók a polgármesteri hivatalokban teljesíthetik adatszolgáltatási kötelezettségüket.

A népszámlálás határozott célkitűzése, hogy pontos adatokkal szolgáljon a fogyatékossággal élő személyek csoportjairól is. Ehhez szükséges a lakosság ösztönzése annak érdekében, hogy a törvény szerint önkéntes kérdésekre a lehető legnagyobb mértékű legyen a válaszadás. A fogyatékos emberek létszámának és összetételének felmérése, az azzal kapcsolatos minél pontosabb adatgyűjtés a velük foglalkozó szervezetek, így az országos érdekképviseletüket ellátó szövetségek számára is rendkívül fontos.

A hír forrása: https://www.mvgyosz.hu/hirek-hu/nepszamlalas-2022-egyuttmukodes-a-ksh-val/

A képen középen a Népszámlálás 2022 felirat olvasható. A 2022-ből a 0-t egy kördiagramm adja. Balra fent a KSH logoja és teljes neve olvasható.
Forrás: https://www.mvgyosz.hu/hirek-hu/nepszamlalas-2022-egyuttmukodes-a-ksh-val/