Megosztás

A fokozatosan javuló járványügyi helyzet miatt Budapesten is megszűnt a kijárási korlátozás és új szabályok léptek életbe május 18-tól. Vidéken újabb enyhítéseket vezettek be, és már Pest megyére is a többi megyével azonos szabályok vonatkoznak.

A járványügyi adatok kedvezőek: az új regisztrált megbetegedések és a kórházban ápoltak száma folyamatosan csökken, a gyógyultak száma folyamatosan nő. A veszélyhelyzet fenntartására egyelőre még szükség van, de ha nem változik meg alapvetően a járványügyi helyzet, akkor van remény arra, hogy május végén megszüntetik a rendkívüli veszélyhelyzetet.

Továbbra is fontos az ajánlások és a szabályok betartása az egész országban! A 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályok is mindenhol érvényben maradnak.

BUDAPESTEN ÉRVÉNYES SZABÁLYOK május 18-tól:

  • Az egy háztartásban élők kivételével mindenki köteles a másik embertől lehetőleg másfél méteres védőtávolságot tartani.
  • Vásárláskor, illetve a tömegközlekedési eszközökön maszk viselése továbbra is kötelező.
  • A 65 éven felüliek továbbra is 9 és 12 óra között vásárolhatnak az élelmiszerüzletekben, a drogériákban és a gyógyszertárakban, a 65 év alattiak pedig az ezen kívüli időszakban.
  • piacok nyitvatartásának rendjéről az önkormányzatok ettől eltérően is rendelkezhetnek.
  • Valamennyi üzlet kinyithat és látogatható.
  • vendéglátóhelyeken – különösen az éttermekben, kávézókban, cukrászdákban, büfékben, presszókban – a kerthelyiségben és a teraszon már lehet tartózkodni.
  • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, a parkok és a szabadtéri játszóterek látogathatóak.
  • A strandok, szabadtéri fürdők nyitva tarthatnak.
  • A szabadtéri múzeumok és az állatkert kinyithat.
  • A szolgáltatások bárki által szabadon igénybe vehetők, a szolgáltatást nyújtó üzletek szintén nyitva tarthatnak korlátozás nélkül.
  • Az istentiszteletek és misék, polgári házasságkötések és temetések megtarthatók. A 200 fő alatti családi rendezvények, lakodalmak Budapesten 2020. június 15-től tarthatók meg.
  • Az egyetemek nyitva lehetnek a fővárosban is, de erről mindenhol a felsőoktatási intézmény vezetője jogosult dönteni. A felsőoktatási intézmények kollégiumainak látogatása továbbra is tilos.

VIDÉKI ENYHÍTÉSEK:

  • Vidéken is megnyithatnak a szabad területen lévő  játszóterek és parkok.
  • A vendéglátóhelyek épületében is szabad tartózkodni
    A fővárost kivéve a vendéglátóhelyeken (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) megengedett az épület belső zárt részében történő tartózkodás. Az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is, és fontos a védőtávolság betartása. A szállodák és a panziók is fogadhatnak vendégeket.
  • Esküvők
    Június 1-től maximum kétszáz főig vidéken és Pest megyében is megrendezhetők lesznek az esküvők, de az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani.

AZ EGÉSZ ORSZÁGBAN ÉRVÉNYES INTÉZKEDÉSEK:
Egészségügy
Újabb egészségügyi ellátások válnak elérhetővé. Ismét elvégezhetők a tervezhető műtéti beavatkozások,
 és újraindíthatók bizonyos szűrővizsgálatok, így a foglalkozás-egészségügyi, alkalmassági vizsgálatok és az alkalomszerű szűrések, valamint a krónikus és kúraszerű ellátások.
Az ellátásokra továbbra is telefonon kell bejelentkezni. Ha az előzetes kikérdezés alapján fertőzésgyanú merül fel valakinél, akkor laboratóriumi koronavírus-tesztet végeznek, és csak ennek negatív eredménye után végezhető el a műtét vagy más beavatkozás.

Idősotthonok
Az idősotthonokban elrendelt kijárási és látogatási tilalom továbbra is fennmarad!

Napközis gyermektáborok országszerte
Az ottalvást nem igénylő, napközis gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani az egész országban. A biztonságos működtetés érdekében a táborszervezőknek és a szülőknek is ajánlásokat fognak közzétenni.

Június 2-ig biztosan fennmarad a távoktatás
A jelenlegi bölcsődei és óvodai ügyeleti rendszer átalakítása várható, utána, a járványügyi helyzet alapján döntenek az iskolák esetleges újranyitásáról, de ez egyelőre bizonytalan.

Forrás: https://sinosz.hu/budapesten-is-megszunt-a-kijarasi-korlatozas-tovabb-enyhulo-intezkedesek-majus-18-tol/