Megosztás

A kihirdetett veszélyhelyzet következtében megnőtt az igény az online bevásárlásra, ami hátrányosan érinti a látássérült vásárlókat. Az MVGYOSZ a döntéshozókhoz fordult a vak és gyengénlátó emberek akadálymentes bevásárlását támogató rendszer kialakítását kérve.

Az online bevásárlás évek óta jelent akadálymentes és kényelmes megoldást sok látássérült ember számára. A szupermarketek házhozszállítási rendszerei lehetővé teszik, hogy nagybevásárlásaikat is önállóan, családi vagy ismerősi segítség igénybevétele nélkül intézzék. A jelen helyzetben azonban komoly nehézségekkel és hátrányokkal szembesülnek a vak és gyengénlátó felhasználók, ugyanis tömegével veszik igénybe az online bevásárlás lehetőségét azok is, akik korábban az üzletekben, személyesen intézték az élelmiszerek és higiéniai árucikkek beszerzését. A vak emberek szinte kizárólag családi, ismerősi vagy eladói segítséggel tudnak bevásárolni, de a gyengénlátó személyek számára is nehézséget jelent az üzletekben való tájékozódás és eközben a többi vásárlótól való biztonságos távolság tartása. Ma a házhozszállítást biztosító üzletek többségénél szinte lehetetlen időpontot foglalni, ha mégis, az is csak hetekkel előre megoldható. Fokozott hátrányt szenvednek el ebben a helyzetben az idős emberek és az online bevásárlás rendszereit képernyőolvasóval vagy nagyítással, az ép felhasználókhoz képest feltételezhetően lassabban és korlátozottabban használó vak és gyengénlátó személyek is.

Az idős emberek szervezetei mellett az MVGYOSZ is kezdeményezte kormányzati szinten a házhozszállítást végző kereskedelmi egységekkel való együttműködést annak érdekében, hogy a házhozszállítás során indokolt előnyben részesítsék a hátrányos helyzetben lévő vásárlókat.

Teljes cikk: https://www.mvgyosz.hu/hirek-hu/az-mvgyosz-a-latasserult-emberek-elonyben-reszesiteset-keri-az-online-vasarlasnal/

 

Forrás: https://www.mvgyosz.hu/hirek-hu/az-mvgyosz-a-latasserult-emberek-elonyben-reszesiteset-keri-az-online-vasarlasnal/