Megosztás

Elkészült az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) által fejlesztett alkalmazás, amely az értelmi fogyatékossággal élő személyeket segíti az önálló életvitelben.

Az ÉFOÉSZ olyan applikációt fejlesztett ki, amely akár helyettesítheti a személyi segítőt a hétköznapokban, és amely a könnyen érthető kommunikáció eszközeivel készült. Funkciói a következőkben segítik a felhasználót:

  • vészhelyzetek kezelése;
  • adatlapok kitöltése;
  • segédanyagok használata;
  • háztartásvezetés;
  • alapvető eszközök használata;
  • napirend-tervezés;
  • tervezett szabadidő eltöltése;
  • hasznos figyelmeztetők beállítása.

 

Az alkalmazást Samsung telefonokra optimalizálták, ezért Android operációs rendszerű készülékekre tölthető le a Google Play áruházból. Az egyes funkciók használatához PIN-kód szükséges, amely minden esetben: 0000.

A fejlesztés az ÉFOÉSZ Az értelmi fogyatékossággal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása című programjának keretében valósult meg. A projektet a szervezet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban elnyert 851 millió forint összegű támogatásból valósítja meg 2018. 01. 15. – 2020. 01. 15. között.

Az ÉFOÉSZ továbbá létrehozott 20 Önálló Életviteli Centrumot (ÖÉC), amelyek új szolgáltatásokkal segítik az értelmi fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját, lehetőségüket az önálló életvitelre és az egyenlő esélyű hozzáférést a különböző szolgáltatásokhoz. Ezek közé tartoznak a programban megvalósuló infokommunikációs képzések is: centrumonként 19 telefon, 19 tablet, 2 notebook és 1 multifunkciós lézernyomtató áll a képzett trénerek rendelkezésére, hogy felkészítsék az értelmi fogyatékossággal élő személyeket az infokommunikációs eszközök használatára. A május 27-től induló képzések augusztus végén érnek majd véget, szeptemberben pedig újabb képzések indulnak, amelyeken a résztvevők az ÉFOÉSZ applikáció használatát sajátítják el. A képzéseken országszerte 1200 értelmi fogyatékossággal élő személy vesz részt. A képzések lezárulását követően az érintettek kikölcsönözhetik a készülékeket.

Ez óriási előrelépés, hiszen Magyarországon most először indul olyan képzés, amely az értelmi fogyatékossággal élők digitális kompetenciáinak fejlesztését célozza!

Forrás: efoesz.hu