Megosztás
A MEOSZ elkötelezett a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos visszaélések visszaszorításában, kiemelt célunk, hogy a mozgáskorlátozott emberek ne eszközei, hanem nyertesei legyenek a gyógyászati segédeszközökre fordított társadalombiztosítási támogatásoknak. Ugyanakkor fontos tudni, hogy közös társadalmi érdek – az állam, a társadalombiztosítás és a biztosítottak, így a fogyatékos emberek és a tisztességes forgalmazók közös érdeke –, hogy a gyógyászati segédeszközök támogatására fordítható összeg ne a csalókhoz kerüljön, hanem a csalások visszaszorításával több pénz maradjon jó minőségű és korszerű eszközök támogatására.

Mindannyian tehetünk a csalások ellen! Biztatunk mindenkit, hogy lépjenek fel tudatosan, érvényesítsék jogaikat és ne hagyják, hogy a jóhiszeműségükkel visszaéljenek.

  • Új eszköz vásárlása előtt alaposan és több helyről is tájékozódjanak, nézzenek meg másik gyártót, másik márkát, ne kérjék rögtön az első ajánlatot. Olvassanak felhasználói véleményeket és keressék fel a SEJK adatbázist is (http://sejk.oep.hu/).
  • Minőségi hibás eszközt ne vegyenek át. Még a vény, az átadás-átvétel aláírása, tehát az eszköz átvétele előtt javíttassák ki a hibát és ellenőrizzék azt is, hogy valóban azt kapták-e, amit az orvos rendelt.
  • Ne fogadjanak el olyan eszközt, amire nincs szükségük!
    A kérés nélkül felajánlott eszközök elfogadása előtt alaposan fontolják meg, tényleg szükségem van-e rá, megéri-e ez annak a kockázatát, hogy nem kapok másik eszközt, ha majd valóban kellene.
  • Igényeljenek ügyfélkaput, ellenőrizzék az egészségbiztosítási adataikat és eltérés esetén ne hagyják annyiban! Ugyanis, ha valakinek hamis ellátás szerepel a nevén, és azt nem jelenti be az egészségbiztosítóhoz, akkor az annak kihordási idején belül támogatással vásárolt másik eszköz lesz jogosulatlan igénybevétel.

Nem vagyunk tehetetlenek a csalókkal szemben. Jelezzék az adateltérést a NEAK-nak, hiszen minél több visszaélés kiderül, annál több pénz marad a minőségi eszközök támogatására.

Teljes hír: http://www.meosz.hu/blog/allitsuk-meg-a-csalokat/

Forrás: http://www.meosz.hu/blog/allitsuk-meg-a-csalokat/