Megosztás

A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, 2020. március 12-t követően lejáró valamennyi hivatalos okmánya – személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél stb.* – a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényes. Ez vonatkozik a SINOSZ tagsági igazolványokra és a Magyar Államkincstár által kiállított hatósági igazolványokra, az ún. MÁK-kártyákra is!A lejárt okmányok megújítása ezért jelenleg nem kötelező, azokat továbbra is használhatjátok. Akik mégis szeretnék megújítani, azoknak május 13-ától erre lehetőségük van az alábbiak szerint:
A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok ügyintézése – Budapest és Pest megye kivételével – időpontfoglalás nélkül is lehetséges.
Egyéb ügyekben, illetve a fővárosi és a Pest megyei kormányablakokban, valamint okmányirodákban továbbra is kizárólag előzetes időpontfoglalással történik az ügyfélfogadás a koronavírus terjedésének lassítása érdekében.
Az elkészült okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik.
A kormányablakokban működő adóügyi ügyfélszolgálatokon határozatlan ideig szünetel az ügyfélfogadás. Ügyintézés a NAV online szolgáltatásainak használatával lehetséges.

FIGYELEM!
A SINOSZ személyes ügyfélfogadásai továbbra is szünetelnek. Az érvényesítő matricák átvételéről tájékoztatni fogjuk tagjainkat! Az igazolványotok azonban matrica nélkül is használható utazáshoz a veszélyhelyzet idején és utána még 15 napig.
Ha újra kinyitnak a szervezeteink, arról hírt fogunk adni, ezért kérjük, figyeljétek internetes oldalainkat!

A személyes ügyfélfogadások helyett továbbra is érdemes igénybe venni az online, elektronikus ügyintézési lehetőségeket a megújult magyarorszag.hu oldalon.
Miért jó ez az ügyfeleknek?
Kényelmes, gyors, biztonságos és ingyenes: utazás és sorban állás nélkül, otthonról (vagy internetkapcsolattal bárhonnan) intézhetjük hivatalos ügyeinket.
Az elektronikus ügyintézés a leggyakoribb 750 ügykörben elérhető!
A bejelentkezés ügyfélkapu-regisztrációval, elektronikus személyi igazolvánnyal, vagy telefonos azonosítással történik, továbbá valamennyi ügyben lehetőség van a kérelem benyújtására ún. e-papír szolgáltatás használatával.

Forrás: https://sinosz.hu/veszelyhelyzet-miatt-tovabbra-is-ervenyesek-maradnak-lejaro-okmanyok/