Megosztás

„Vajon a szegényebb családok gyermekei nagyobb eséllyel születnek valamilyen fogyatékossággal? Vagy éppen fordítva, elszegényedik az a család, amelyikben fogyatékossággal születik egy gyermek? Menich Nóra, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Gyerekesély-kutató Csoportjának munkatársa ezekre a kérdésekre keresi a választ az Esély című szociálpolitikai folyóirat legújabb számában.

A kutató áttekintette az elmúlt évek Európára vonatkozó empirikus vizsgálatait, és megállapította, hogy a kutatások egyöntetűen arról számolnak be, hogy a fogyatékos gyermek és a család társadalmi-gazdasági helyzete között egyértelmű összefüggés van. A fogyatékossággal élő gyermekek nagyobb arányban élnek alacsony jövedelmű és eladósodott háztartásokban, rosszabb lakáskörülmények között, deprivált területeken. Ráadásul az érintett családok kitörési esélyei rosszabbak is, mint másokéi.” (cikk pontos idézete)

A cikkből kiderül, hogy Menich Nóra a hazai és nemzetközi tudományos szakirodalmak elemzése során milyen pontosabb eredményre jutott. Fontos, hogy a kutatások általában nem tudják az összefüggéseket kimutatni, viszont látható, hogy az interszekcionalitás (a hátrányos helyzetek találkozása) meghatározó. Vagyis látszik, hogy a különböző hátrányok jellemzően halmozódnak a célcsoport körében.

Link: https://qubit.hu/2022/10/28/a-szegenyseg-es-a-fogyatekossag-kozt-egyertelmu-az-osszefugges-de-melyikbol-kovetkezik-a-masik?fbclid=IwAR0vx6mDVv3M1N6CX4fOj9mI0ydd8lbvot_KnmD_uyAx-LMs5pNDLRpE9qA

Forrás: https://qubit.hu/2022/10/28/a-szegenyseg-es-a-fogyatekossag-kozt-egyertelmu-az-osszefugges-de-melyikbol-kovetkezik-a-masik?fbclid=IwAR0vx6mDVv3M1N6CX4fOj9mI0ydd8lbvot_KnmD_uyAx-LMs5pNDLRpE9qA