Szolgáltatás bemutatása

Az EFOP-1.9.2-VEKOP-16-2016-00001 kódszámú „A fogyatékos személyek számára nyújtott szakmai és közszolgáltatások hozzáférhetőségének kialakítása, fejlesztése” című, MONTÁZS megnevezésű kiemelt projekt keretében 2019. április 1-én modellprogram indult el, melyben Területi Autizmus Munkacsoportok kezdték meg a működésüket 2021. június 29-ig.

A Területi Autizmus Munkacsoportok feladata az intézményrendszer autizmus-specifikus támogatása (köznevelés, egészségügy, szociális ellátás), melyet a teljesség igénye nélkül a következő módokon  biztosítanak: helyben történő problémafeltárás a helyi stratégia kialakításához; konzultáció, tanácsadás nyújtása, előadások, workshopok megtartása; gyakorlati segítség nyújtása problémás helyzetek megoldásában; információ átadás, módszertani tanácsadás biztosítása.

A TEAM szolgáltatás során az autizmussal élő személyek ellátásában dolgozó szakemberek az alábbi szolgáltatási formákat kérhetik tanácsadóinktól:

–          egy alkalmas szemléletformáló előadás – ezt a szolgáltatást azoknak az intézményeknek ajánljuk, akik jelenleg ismerkednek az autizmussal, és a dolgozóik számára szeretnének egy felkészítő, szemléletformáló előadás keretén belül kapjanak általános információt az autizmus alapismereteiről, a legtöbbször használt autizmus-specifikus eszközökről.

–          több alkalmas támogató tevékenység során a TEAM tanácsadók abban nyújtanak szakmai segítséget, hogy egy adott intézmény dolgozói hogyan tudnak a lehető leghatékonyabban és a legkönnyebben dolgozni autista növendékeikkel, ügyfeleikkel. Gyakran egy adott problémára reagál a tanácsadó amellett, hogy az intézmény dolgozóinak egy olyan eszköztárat és szemléletet ad, amivel az illető remélhetőleg a későbbiekben is fog tudni autista emberekkel együtt dolgozni.

–          szülők, hozzátartozók számára biztosított online tanácsadás.

A térítésmentes Területi Autizmus Munkacsoport szolgáltatás 2021. június 29-én a MONTÁZS projekt keretén belül véget ért. 2021. július 1-től 2021. december 31-ig az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságának Fogyatékosságügyi Főosztálya hazai forrásból biztosította a szolgáltatást.

Köszönjük a modellprogramban részt vevő tanácsadóknak és klienseknek a részvételt.
A 27 hónapos működés alatt 1079-en részesültek térítésmentes Területi Autizmus Munkacsoport szolgáltatásban.

Az oldal legutóbbi frissítése: