Mi az AAK?

Az augmentatív és alternatív kommunikáció (AAK)  kifejezésben az alternatív szó arra utal, hogy a beszéd- és kommunikációképtelen személyek számára a hagyományos kifejezési módok (beszéd, írás) helyett más megoldásokat kell keresni, melyek az egyszerű reflexektől a nyelvi szintű alkalmazásig terjedhetnek.

Az augmentatív kommunikáció az érthető beszéd hiánya következtében súlyosan károsodott kommunikációs funkció átmeneti vagy tartós pótlására szolgáló kommunikációs rendszerek csoportja.

Lényege, hogy hiányzó beszéd helyett a sérült személy nonverbális úton fejezi ki magát, felhasználva mindazokat a lehetőségeket, amelyeket a hangjelzések, gesztusok, manuális rendszerek és/vagy a betűket, rajzokat, jelképeket, fotókat, tárgyakat stb. tartalmazó kommunikációs eszközök, valamint hangadó gépek (kommunikátorok) biztosítanak. Minden augmentatív kommunikációs rendszer térben és időben eltérő használhatóságú, egyénre szabott kommunikációs eszközből áll.

AAK-eszközök alatt a különböző üzenethordozó eszközöket, a kommunikációs stratégiát és technikát, valamint az ezeket kiegészítő segédeszközöket értjük.

A szolgáltatás célcsoportja

Az AAK azoknak a komplex kommunikációs igényű személyeknek nyújt segítséget, akik a beszéd és/vagy írásos kommunikáció átmeneti vagy végleges zavara miatt valamennyi kommunikációs igényüket nem képesek kielégíteni. Ezeknél a személyeknél a kommunikációs nehézségek az AAK eszközeivel és módjaival enyhíthetők.

A veleszületett és szerzett komplex kommunikációs igényű személyek esetében a maradandó és/vagy tartós kommunikációs zavart előidéző leggyakoribb kiváltó okok lehetnek:

 • szülési agyi károsodás (cerebral paresis),
 • intellektuális képességzavar,
 • autizmus,
 • fejlődési apraxiák, diszfáziák, afáziák,
 • halmozott sérülések,
 • traumás agykárosodás,
 • egyéb agyi történések – pl.: daganatos megbetegedés, agyvérzés,
 • előrehaladó idegrendszeri betegségek – pl.: sclerosis multiplex, Parkinson-kór, ALS,
 • szájberendezést érő traumák – pl.: fül-orr gégészeti beavatkozások.

 

A szolgáltatás formái

 1. Kommunikációs képességek és készségek felmérése – ez az első lépés, mely során a szükségletek és a fejlesztendő területek meghatározásra kerülnek. A felmérések eredménye alapján a szakemberek megalkotják az egyén kommunikációs fejlesztési tervét, amely tartalmazza a fejlesztés és támogatás konkrét céljait, azok megvalósításának módját.

 

 1. AAK-fejlesztés és tanácsadás – az AAK eszközök és módok kiválasztása, betanítása, a használhatóság monitorozása rendszeres és/vagy időszakos konzultációk alkalmával történik. Az eszközök elkészítése is mindig az egyéni igényekhez igazodik. A hatékonyság érdekében szükséges konzultálni az érintett személy környezetében lévő egyéb szakemberekkel és családtagokkal.

 

 1. Eszközkölcsönzés – az AAK-eszközök kipróbálása, kölcsönzése. A speciális eszközök között megtalálhatóak különféle kialakítású és típusú hangadó gépek, egyéb kommunikációs alkalmazással működő okos eszközök, valamint ezek használatát segítő adaptációs eszközök is.

Eszközök elérhetősége: AAK-eszközkatalógus

Jel-lelő, siketvakok jelnyelvi szótára:  www.jellelo.hu

 1. Speciális kommunikációs segítő szolgáltatás – ez a szolgáltatás a mindennapi élethelyzetekben segíti az AAK-szükségletű személyeket. Célja egyfajta kommunikációs akadálymentesítés. Közreműködésével csökkenthetők és/vagy megszüntethetők a kommunikációs helyzetekben fellépő nehézségek. A speciális kommunikációs segítő a kommunikációs folyamatokban egyfajta „tolmácsszerepet” tölt be. Ez a szolgáltatás jelenleg csak egy helyen, a Szegedi AAK-központban érthető el.

 

A térítésmentes AAK szolgáltatás a MONTÁZS projekt keretében 2022. február 28-án véget ér.

Az eszközkölcsönzők a korábbi helyszíneken a projektzárás után is elérhetők lesznek. Budapesten az eszközkölcsönzés várhatóan márciustól a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet szolgáltatásainak keretében és épületében működik tovább.

Köszönjük a modellprogramban részt vevő kliensek, szakemberek, családok bizalmát és érdeklődését szolgáltatásaink iránt.
A 32 hónapos működés alatt 453-an részesültek térítésmentes AAK szolgáltatásban.

Elérhetőségek

A MONTÁZS projekt keretében jelenleg öt helyszínen működnek AAK-Módszertani Központok a komplex kommunikációs igényű személyek számára. A szolgáltatás térítésmentes.

Helyszínek:

Budapest – Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft.

Cím: 1142 Ungvár utca 64-66.
Tel.:
E-mail:


Debrecen – Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Cím: 4031 Debrecen, Lóskúti út 4.
Tel.: +36 30 352-1204
E-mail: sveda.anita@szlgsz.hu


Kaposvár– Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete

Cím: 7400 Kaposvár, Iszák u. 42.
Tel.: 0682 51-2539; +36 30 266-0270
E-mail: patcaikata93@gmail.com


Miskolc – Szorgoskert Szociális Szolgáltató Központ

Cím: 3527 Miskolc, Augusztus 20. út 12.
Tel.: +36 30 588-5109
E-mail: toth.aliz@szimbiozis.net


Szeged– GEMMA Iskola Nonprofit Közhasznú Kft.

Cím: 6724 Szeged, Bakay Nándor u 50.
Tel.: 0662 89-1800; +36 30 266-0973
E-mail: aak.szeged@szinkft.hu


Zalaegerszeg

Cím: 8900 Zalaegerszeg, Apáczai Csere János tér 5/A.
Tel:
E-mail:

Az oldal legutóbbi frissítése: