Megosztás

A People First Egyesület két tagja (egy fogyatékossággal élő és egy ép tag) közösen végigjárják a Pécs belvárosában található éttermeket, kávézókat, személyesen feltérképezik, mely helyiség akadálymentes, majd elbeszélgetnek a tulajdonossal arról, hogy az Egyesület által megterveztetett és elkészíttetett matricát a bejárati ajtó üvegére felragaszthassák. 10×10-es méretű, belülről felragasztható matricáról van szó, hasonlóan, mint a Visa, Mastercard stb. matricák. Nem hivalkodó, nem túl színes, nem figyelemelvonó, viszont arra irányítja a figyelmet, hogy az adott üzlethelyiség akadálymentes, vagyis bátran betérhet ide fogyatékossággal élő személy és élvezheti az ott kínált termékeket/szolgáltatásokat.

Amennyiben az adott üzlethelyiség rendelkezik valóban akadálymentes illemhelyiséggel – mely alapvető szükségletként ugyanolyan fontossággal bír, mint ép társaink esetében – egy WC felirat is megjelenik a matrica jobb alsó sarkában. Ha a toalett nem akadálymentes, a WC felirat nem jelenik meg a matricán.

A jelenleg nem akadálymentes helyek esetén, ahol a tulajdonos hajlandóságot mutat az akadálymentesítés lehetőségére az Egyesület tanácsadással, hatósági ügyintézésben való segítséggel áll térítésmentesen rendelkezésre.

A 2018 novembere óta tartó projektről 2019 áprilisában az Egyesület egy időközi beszámolót tett közzé:

A 2018 novembere óta zajló projektben eddig több mint 30 pécsi éttermet, kávézót, hotelt, boltot és közintézményt tártunk fel.  Ezek közül a legtöbb akadálymentesnek, vagy részben akadálymentesnek bizonyult, sajnos a WC-k többsége nem. Néhány helyszín akadálymentessége még eldöntésre vár: van, ahol még egyszer leellenőrizzük, sikerült-e maradéktalanul elérhetővé tenni a helyet, van, ahol még a hivatalos központi válaszra várunk (bankok, posta, McDonalds…).

Az alapvető hozzáállás nagy örömünkre rendkívül pozitív, szívesen fogadnak bennünket és a projektet a tulajdonosok, örülnek, hogy segíthetnek. A matricák odaítélésénél a fizikai hozzáférhetőség mellett fontosnak találjuk  a tulajdonos, üzletvezető, a személyzet hozzáállását, ez is “akadálymentes” kitétel számunkra.

Facebook (People First HU) és Instagram (peoplefirstpecs) oldalainkon minden esetben részletes leírással és fotókkal posztoljuk a feltárt helyeket. A People First Egyesület weboldalának kezdőoldalán az alapvetően európai kerekesszékesek által látogatott, népszerű wheelmap.org honlap pécsi oldalát belinkeltük, ahol pontosan követhetőek az általunk értékelt, fotóval illusztrált akadálymentes helyszínek. Amely pécsi objektum nem szerepel a nemzetközi wheelmap.org térképén, azt feltöltjük.

A nemzetközi weboldalon mindenki számára láthatóvá tettük és tesszük Pécs akadálymentes helyszíneit, mely igen jelentős turistavonzó, orientáló tényező.

A képen a hír plakátja látható, melynek szöveges leirata olvasható a hír leírásában.
Forrás: http://peoplefirst.hu/projects/pecs-jovoje-alap-2018-kozossegi-kreativitas-projektek/