Megosztás

A Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜTI) az Egyetemi Szolgáltatási Igazgatóság önálló osztályaként ellátja és koordinálja az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanuló speciális szükségletű hallgatók egyenlő esélyű hozzáférését szolgáló feladatokat. Gondoskodik a diákokat megillető kedvezmények és mentességek érvényesítéséről, és sokrétű támogató, segítő szolgáltatásokat nyújt minden speciális szükségletű ELTE polgár számára. Célja az egyetemi inklúzió erősítése, az esélyegyenlőség eszményének gyakorlati megvalósítása. Tevékenységükkel igyekeznek hozzájárulni a fogyatékossággal élő hallgatók sikeres egyetemi tanulmányaihoz, és támogatni az emberi méltóság tiszteletben tartásával történő társadalmi szerepvállalásukat.

A hallgatói szervezet nagy örömmel és lendülettel kapcsolódott egy új Erasmus+ projekthez, mely 2022.02.01-én indult-és várhatóan 2024. februárjában zárul majd. A pályázati projekt teljes címe, leírása magyarul a következő: Fogyatékossággal élő hallgatók oktatási és szociális inklúziójának fejlesztése digitális eszközök és hozzáférhető technológiák segítségével/Educational Empowerment and Social Inclusion of disabled students through Digital Systems employment, röviden: EESI-Digi

Amint a fenti címből is kiderül, a projekt fő célja a speciális szükségletű hallgatók oktatásának és munkalehetőségeinek fejlesztése, ennek módszertani kidolgozása web eszközök és hozzáférhető technológiák használatával. Reményeik szerint a pályázat végén kidolgozásra kerül egy igen hasznos tananyag, melynek fejlesztési eredményei majd tréningeken válik elsajátíthatóvá, a speciálisan erre a feladatra felkészített oktatók segítségével. Olyan támogató technológiák válnak hozzáférhetővé a hallgatók számára, amelyek nyílt forráskódúak, és az alábbi segítő technológiákat jelentik:  Speech-to Text; Text-to Speech; Screen Magnifiers; Braille Keyboards/Screens; Pointing systems through body parts-és Sip and Puf Systems (blow of puff system a mozgásukban korlátozott hallgatók számára); és a projekt során két fontos, gyakorlatban használható módszertani kiadvány is kidolgozásra kerül.

Hálásan köszönik azoknak a felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak, akik eddig is aktívak voltak a munkában, és kitöltötték az első sorban digitális igényekre irányuló szükségletfelmérő pályázati kérdőívet. A kutatás ezen szakasza befejeződött, lezárult az igény-és szükségletfelmérés. Az eredmények alapján megkezdték a speciális tananyagok kidolgozását, részletes megformálását. Az ELTE két oktatója februárban kezdte meg a felkészítő tréninget az új tudásanyag és technológiák oktatásához.

További eredményekről folyamatos tájékoztatást biztosít az ELTE SHÜTI .

Forrás: https://www.facebook.com/Magye1972/posts/663013819161304?__cft__[0]=AZWftjUBDabYkJ5mjgBnLj5yR4bMDTI-wQEjexbCQG-lc3u8ht9tECDoPsxlGodPRojFvsRYJePErqEqwsuNP5TOFJ2QD3yQXRaMsFx8drL48dnTNvCj7ws-RKKZpn9Yqjx1xLBwIlxrHoSf9rynP4g7ZZ-ncZeD8B1EBTsx8FcyTy9FC343QwHIpgBF3E9R58SKlADzZ3CLswtgFO8rPwNJ&__tn__=%2CO%2CP-R