Megosztás

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli oktatási helyzetben különös figyelmet kell fordítani azokra a gyerekre, tanulókra, családokra, akiknek az egyenlő bánásmód és esélyegyenlőség szempontjai tekintetében többlettámogatásra van szükségük. A távtanítás ismeretlen gyakorlatában nagyon sok digitálisan alkalmazható lehetőség bukkan fel, ezért célunk, hogy útjelzőket adjunk a szakembereknek az SNI tanulók fejlesztése nézőpontjából is hasznos alkalmazások, rendszerek kiválasztásához. A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ az alábbi cikkben szereplő ajánlásaival szeretne hozzájárulni, hogy a kiemelt figyelmet igénylő gyerekek, köztük az SNI tanulók digitális oktatására is alkalmas rendszerekre, platformokra, alkalmazásokra hívja fel a pedagógusok, gyógypedagógusok, fejlesztő pedagógusok figyelmét.

Elsőként az eDia és eLea online rendszereket szeretnénk a szakemberek figyelmébe ajánlani. A Szegedi Tudományegyetem, tekintettel a kialakult országos járványra, díjmentesen hozzáférhetővé tette diagnosztikus rendszereit mindenki számára annak érdekében, hogy támogatni tudja a diákok otthoni tanulását. Az eDia és eLea számtalan lehetőséget kínál a gyerekek eltérő fejlődési útjaihoz illeszkedő fejlesztő feladatsorok kialakítására, ajánlásunk elsősorban a sajátos nevelési igényű tanulók támogatásának szemszögéből készült.

Azoknak az intézményeknek, pedagógusoknak, fejlesztő- és gyógypedagógusoknak ajánljuk használatukat, akik kiemelt figyelmet igénylő – közöttük az SNI – gyerekek, tanulók nevelésében oktatásában vesznek részt. A szakemberek a fejlesztő, gyakorló és felmérő feladatok olyan tárházával találkoznak, amely tudományosan megalapozott tartalmi keretekre épül. A feladatok, feladatsorok összeállításánál érvényesíthetők az egyéni fejlődési és tanulási utak támogatásának szempontjai.

Teljes cikk: https://dpmk.hu/2020/03/27/a-sajatos-nevelesi-igenyu-tanulok-tavtanitasat-is-segiti-a-nyilvanossa-tett-edia-rendszer/

 

Forrás: https://dpmk.hu/2020/03/27/a-sajatos-nevelesi-igenyu-tanulok-tavtanitasat-is-segiti-a-nyilvanossa-tett-edia-rendszer/