Közösség. Önrendelkezés. Részvétel.

Kezdetét vette a fogyatékosságügyi törvény megszületésének 20 éves jubileumi rendezvénysorozata

A magyar Országgyűlés 1998-ban fogadta el a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvényt, amely a maga korában, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően korszerű jogszabály volt. 2000-ben az ENSZ Magyarországnak ítélte a Roosevelt-díjat, többek között  ennek a jogalkotási lépésnek elismeréseként. A törvény a hazai fogyatékosságügyi szakpolitika alapdokumentuma, számos eleme a mai napig alapvető viszonyítási pont a fogyatékosságügyi szakma számára.

A fogyatékosságügyi szakma idén a törvény megalkotásának 20 éves jubileumát ünnepli. A törvény születésnapja lehetőséget biztosít arra, hogy egy országos rendezvénysorozat keretében a fogyatékosságügyben tevékenykedő szakemberekkel közösen tisztelegjünk a hazai fogyatékosságügy két évtizedes fejlődése, vívmányai előtt, illetve közösen fogalmazhassuk meg a jövőre vonatkozó elképzeléseinket – előtérbe helyezve az aktív, önrendelkező fogyatékos embert.

Az ünnepi év nyitókonferenciájára 2018. február 16-án került sor a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A rendezvényen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mellett dr. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, Földesi Erzsébet az Országos Fogyatékosságügyi Tanács társelnöke és Szekeres Pál a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos köszöntötte a résztvevőket.

A törvény megszületésében részt vállaló szakemberek mellett a fogyatékosságügy elismert szakemberei idézték fel a törvény megalkotásának körülményeit és a törvény immár két évtizedes létezésének hatásait. A résztvevők megtekinthették és tapinthatták a Roosevelt-díjat, valamint láthatták és audionarráció útján hallhatták is az ünnepi év alkalmából készült kiállítást, amely a fogyatékosságügyi szakma fejlődésének, és a törvény két évtizedes jelentősebb állomásainak állít emléket. A rendezvényről bővebb összefoglaló és videó megtekintése >>>

A jubileumi év további részében a tervek szerint regionális szakmai rendezvényekre kerül sor, majd december 3-án záró konferenciával ér véget a jubileumi év. Az ezzel kapcsolatos eseményekről a későbbiekben ezen a felületen is tájékoztatást adunk.

Az oldal legutóbbi frissítése: